Bedankt, ANWB

Twee weken geleden. Ik rij met mijn camper op de snelweg en de 5e versnelling schiet los. Dat kan duiden op een probleem in de versnellingsbak, dus ik stop zo snel mogelijk op een parkeerterrein, toevallig bij mijn werk in de buurt. Terwijl ik parkeer hoor ik ook een vreemd, schavend geluid. Ik bel meteen met mijn garage en maak een afspraak. Omdat ik het geluid niet vertrouw bel ik met de ANWB; ik wil weten of ik veilig naar mijn garage kan rijden. De dienstdoende hulpverlener komt kijken en concludeert als snel (het regent pijpestelen) dat het waarschijnlijk de drukgroep is. “Kan ik veilig naar de garage rijden?”, vraag ik. “Mijns inziens wel,” zegt de ANWB-man. “Ik vind het een raar geluid en ben bang dat het de versnellingsbak is. kan er, als er bijvoorbeeld iets los ligt, niets nog méér stuk gaan?”, vraag ik. “Nee, gewoon rustig naar de garage rijden, niet in zijn vijf, ” luidt het advies.

Ik pak de camper en rij naar de garage. Terwijl ik rijd wordt het geluid luider en luider. Als ik aankom is het bijna permanent aanwezig. “ANWB adviseerde me gewoon naar jullie te rijden,” vertel ik tegen mijn garagist. “Als ik dat zo hoor was dat niet echt een goed advies, maar we gaan kijken,” zegt mijn expert.

Een uurtje later word ik gebeld. “Er was iets mis met een keerring, de versnellingsbak stond helemaal droog. Als je gesleept was, was de schade te overzien geweest, maar nu is de volledige versnellingsbak aan gort,” is het verhaal. Let wel, de ANWB-man had (hoor ik achteraf) met een simpel peilstokje kunnen controleren hoe het met het peil stond. “Als je gesleept was hadden we waarschijnlijk alleen de vijfde versnelling hoeven reviseren. Nu moet er een andere bak in.”

Uiteraard dien ik een klacht in bij de ANWB, waarin ik het verhaal uitleg. Op een nogal botte toon wordt mij verteld dat ze absoluut niet verantwoordelijk zijn.

Ze schrijven:

“Wij hebben inmiddels een reactie van onze hulpverlener ontvangen. Deze gaf aan dat u onderweg was naar uw garage, omdat u problemen had met een versnellingsbak die door hun was vervangen. U gaf aan dat u de Wegenwacht heeft ingeschakeld omdat u de 5e versnelling niet kon gebruiken, maar wel rustig kon doorrijden in de 4e versnelling. Aangezien onze hulpverlener niet in staat was om het probleem op te lossen en u aangaf dat de auto wel in de 4e versnelling door kon, heeft hij u geadviseerd om door te rijden naar uw garage, aangezien u al een afspraak had.

De garage constateert dat de versnellingsbak zonder olie stond. Dit kunt u niet afwentelen als gevolg van onze hulpverlening. Wij wijzen dan ook uw verzoek tot compensatie af. In deze verwijzen wij u naar de garage die de versnellingsbak heeft vervangen.”

Ik schrijf terug:

“Geachte Heer B****,

Ik heb de wegenwacht inderdaad ingeschakeld omdat ik verontrustende geluiden hoorde nadat mijn auto uit de 5e versnelling schoot; toen dat gebeurde ben ik onmiddellijk gestopt op de parkeerplaats bij mijn bedrijf en heb een afspraak gemaakt met mijn garagist.

De ANWB-hulpverlener luisterde naar het geluid en adviseerde mij gewoon door te rijden naar de garage.

Het regende nogal hard, het enige dat hulpverlener deed was luisteren naar het geluid. Ik heb tot 3x toe (!) gevraagd aan hulpverlener of ik veilig naar de garage kon rijden. Hulpverlener heeft tot drie keer toe gezegd dat dat volgens zijn inschatting zeker kon.

Begrijpt u wel; het geluid was weinig aanwezig toen de hulpverlener kwam. Toen ik bij garage aankwam klonk het luid en permanent.

Garage meldde dat de versnellingsbak zonder olie stond en er veel schade was ontstaan als gevolg van het rijden naar de garage. Als ik, nadat de eerste geluiden zich aandienden, naar garage was GESLEEPT was de schade volgens mijn garagist absoluut te overzien geweest. Nu was de versnellingsbak volledig aan gort.

Omdat de versnelling reeds uit zijn 5 “schoot” (als gevolg van het olietekort) verzoek ik ANWB dan ook niet om volledige compensatie. Wel om gedeeltelijke tegemoetkoming aangezien ik nu aanzienlijk méér schade heb opgelopen (de gehele versnellingsbak moest worden vervangen) dan wanneer ik naar de garage was gesleept (dan had alleen de 5e versnelling gereviseerd moeten worden).

Navraag kunt u uiteraard doen bij mijn garagist.

Voor de duidelijkheid: uw hulpverlener had nóóit mogen zeggen dat ik gewoon naar de garage had kunnen rijden terwijl hij met een eenvoudig peilstokje (hoorde ik achteraf) direct had kunnen constateren dat de versnellingsbak droog stond. Een ANWB-advies waardoor mijn versnellingsbak aan gort gereden is.  Ter vergelijking: als je met een lekke band staat en de ANWB-hulpverlener constateert dat je toch naar de garage kunt rijden, waardoor uiteindelijk de velgen vernield worden, ga je toch ook geen verhaal halen bij de bandendealer?”

Het antwoord:

“Wij handhaven ons standpunt dat de schade niet ontstaan is als gevolg van onze hulpverlening. De storing in de versnellingsbak was al aanwezig, toen u zich meldde. Het bevreemdt ons dat uw garagist in deze een passieve rol heeft gespeeld. De versnellingsbak stond al zonder olie, voordat u zich meldde bij onze Alarmcentrale. Hoe komt het dat er geen olie meer aanwezig was? Was dit wellicht vergeten tijdens de vervanging van de versnellingsbak? Onze hulpverlener heeft geen olielekkage geconstateerd. U gaf aan dat wanneer u in de 4e versnelling reed, er geen overdadig geluid was. Op basis daarvan heeft onze hulpverlener aangegeven om rustig naar uw garage te rijden, aangezien u daar al een afspraak had.

Ook uw verzoek om gedeeltelijke compensatie wijzen wij af.”

Jammer, de ANWB treft volgens zichzelf dus geen enkele blaam. Ik stuur als laatste deze mail, waarna geen antwoord meer komt.

“Erg jammer, deze onconstructieve houding.  Ik blijf van mening dat er door een fout advies van de ANWB meer schade is ontstaan dan nodig was, sterker nog, dat is een feit. Dat wilt u niet accepteren. Ja, er was een probleem met de versnellingsbak; ja, dat kan schade veroorzaken. Is de schade erger geworden omdat de hulpverlener mij meldde gewoon naar de garage te rijden? Ja, ook dat.

Zelfs dan is op zijn minst een excuses op zijn plaats. Maar zelfs dat is blijkbaar teveel.

Ik ben uiterst teleurgesteld. Ik dacht dat de ANWB een kundige organisatie was. Met een concurrent die alleen “sleepservice” aanbiedt was ik nu waarschijnlijk beter af geweest.

Als laatste nog een tip: leg bij dit soort klachten waarbij er wel degelijk een fout aan uw kant gemaakt is niet alleen de schuld bij de klant.”

 

 

Dit bericht is geplaatst in Laatste Nieuws. Bookmark de permalink.

15 Reacties op Bedankt, ANWB

 1. Ton zegt:

  Ik heb ook een dergelijke ervaring met de ANWB. Verantwoordelijkheid wijzen ze uiteraard af. Anders moeten ze iedere keer als ze gaan blunderen (en dat gebeurt veel) in de buidel tasten. Ik heb een vrij nieuwe auto en spaar het geld dat normaal naar de ANWB ging op, verder de “sleepdienstconcurrent”, die sleept naar mijn garage en dan wordt het in ieder geval goed gemaakt zodat bovenstaande situaties niet kunnen voorkomen. ANWB is losing it.

 2. Frans Janssen zegt:

  ongeveer 4 maanden geleden pech aan verlichting thuis voor de deur schakelaar stuk
  werd prima geholpen door monteur HEELVEEL DANK

 3. K de Vries zegt:

  Sorry maar mij hebben ze nog nooit in de kou laten staan

 4. Henk zegt:

  Dhr Janssen en De Vries. Srsly ;)

 5. D Hendriksmkm zegt:

  Wij hebben dit jaar 2x pech gehad in Lyon en in Spanje met de camper ,nou mensen geloof mijn wij zijn super goed geholpen alle lof voor de ANWB .Nog bedankt voor de goede hulp DANKSSSSSS

 6. Anneke zegt:

  Al vanaf 1967 ben ik avwb-lid .
  Ik heb alleen maar positieve herinneringen van de keren dat ik pech had met mijn auto. Zeer snel en goed geholpen ook door een sleepauto te regelen voor mij enz.
  Hiervoor dank ik de medewerkers die dagenlijks, dag en nacht op de weg rijden en helpen.

 7. pn van den brand zegt:

  wat is nou het cadaue.

 8. P. de Jong zegt:

  in de 25 jaar dat ik lid ben van de ANWB – WW nog nooit een beroep op U

  te moeten doen , doordat ik een goede auto rijd , merk Toyota Avensis ,

  daar ik jaarlijks een goede onderhoudsbeurt laat geven bij de garage !

  ben ik een blijde rijder !

  met vr.gr. P.de Jong

 9. P. de Jong zegt:

  ook ik vraag u , wat is nu het kado ???

  P.de Jong

 10. AGWG van Asten zegt:

  Hallo ANWB,
  Bedankt voor uw briefje met de mededeling, dat ik meer dan 25 jaar lid ben en nu een cadeautje krijg. Ik wacht met spanning af. Gelukkig heb ik van uw diensten nog geen gebruik te hoeven maken. Hoop dat dit zo blijft.

  A van Asten

 11. van Gilst zegt:

  ik ben al jaren lid, krijg ook trouw het blad van jullie en in de winkel ook nog een korting op kleding met mijn pasje.
  Ben dik tevreden.
  H.G. van Gilst

 12. Tjeu Hendrix zegt:

  Waar moet ik mij melden voor het cadeau, of klopt iets niet.
  Tjeu Hendrix

 13. P.Kooiman zegt:

  Wat is mijn cadeau

 14. H. van Gennip zegt:

  Ook ik zoek nog steeds tevergeefs naar het cadeautje (meer dan 50 jaar lid)!

 15. Johne890 zegt:

  Thank you for some other informative website. Where else may just I am getting that kind of info written in such an ideal means? I’ve a venture that I am just now working on, and I have been on the glance out for such info. dacaddfdeckg

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>